Na plese mládeže s telesným postihnutím sa zabávalo vyše 100 ľudí

01.11.2009 Prešov

Prešov 1. novembra (TASR) – Jednou z aktivít Občianskeho združenia ZOM Prešov (ZOM), ktoré pomáha hendikepovaným ľuďom aktívne sa zapájať do života spoločnosti, je aj organizovanie Celoslovenského plesu mládeže s ...
V sobotu (31.10. ) sa na jeho 16. ročníku v prešovskom Hoteli Dukla zišlo viac ako 100 ľudí.
Podujatie pripravili v spolupráci so Zväzom telesne postihnutej mládeže. Podľa predsedu ZOM Borisa Klohnu ide o jedinečnú akciu svojho druhu na Slovensku. \" Ľudia s hendikepom majú zdravých priateľov, rodinných príslušníkov, takže sa to tu vlastne nejakým spôsobom integruje a spája. Táto akcia sa stala veľmi populárna a ľudia z celého Slovenska sa veľmi radi do Prešova vracajú, \" povedal Klohna. Dodal, že telesne postihnutí sú často izolovaní kvôli psychologickým bariéram aj fyzickým prekážkam a tento ples ich pomáha búrať.
Medzi hosťami sobotného plesu bol aj vedúci odboru sociálnych vecí Mestského úradu v Prešove Marián Bača, ktorý vyzdvihol činnosť a rozsiahle aktivity ZOM. \"Štát a samospráva sa snažia hendikepovaným kompenzovať hlavne činnosti, ktoré predstavujú tie základné životné potreby. Som rád, že sa toho nadštandardu a toho čo je pre nás zdravých úplne prirodzené, ujímajú organizácie ako ZOM-ka, \" konštatoval Bača.
Každoročne ples otvárajú svojím vystúpením členovia FS Šarišan. Nebolo tomu inak ani počas tohto ročníka, kedy sa predstavila ľudová hudba i tanečníci. Okrem nich svoje choreografiu predviedol aj pár z Tanečného klubu Elegance Košice. Klub je známy tým, že v ňom tancujú dvojice zložené zo zdravých tanečníkov a ľudí na invalidných vozíkoch.
Občianske združenie ZOM Prešov má v súčasnosti 360 členov. V rámci svojej činnosti poskytuje sociálne poradenstvo, prevádzkuje agentúru osobnej asistencie a podporovaného zamestnávania a prepravnú službu. Aktivity zabezpečuje prostredníctvom hendikepovaných zamestnancov na chránených pracovných miestach
 

Vyberte región